Żółty Przewodnik Gault & Millau 2018

Przewodnik Gault&Millau to jedna z dwóch niezwykle prestiżowych serii wydawniczych (obok Michelina) recenzujących rynek gastronomiczny. Miejsca w przewodniku nie można sobie kupić i nie da się umówić wizyty inspektora dokonującego ocen. System ocen opiera się na punktach i czapkach. Restauracje, które znalazły się w żółtej książce otrzymały co najmniej 10 na 20 możliwych punktów. Po przekroczeniu tej granicy lokale dostają dodatkowo od 1 do 5 czapek. Jednym słowem, im więcej czapek, tym lepsza ocena profesjonalistów z Gault&Millau.

Jesienią 2015 roku otwierając po raz pierwszy drzwi restauracji Oskoma, nie sądziliśmy, że w tak krótkim czasie dołączymy do grona najlepszych restauracji w Polce według Przewodnika Gault&Millau.Od kolegów z branży słyszeliśmy słowa: „zbyt młodzi”, „za mało doświadczeni”, „wkrótce się zamkną”.Dziś po oficjalnej premierze Gault&Millau 2018, naszą nagrodę Trzy Czapki Kucharskie dedykujemy wszystkim niewierzącym w nasze siły i możliwości.Natomiast naszą ciężką pracę, morze wyrzeczeń i miłość do „prawdziwej” gastronomii oddajemy każdego dnia, naszym Gościom i najbliższym osobom, które wspierają nasze działania.Pragniemy również podziękować Pani Justynie Adamczyk – szefowej G&M oraz inspektorom, którzy pomagają wyciągnąć z zaścianka naszą polską tradycję kulinarną i pokazać światu jak zdolnych Szefów Kuchni posiada nasz kraj.

Teraz z potrójną siłą i motywacją ruszamy do dalszej pracy i rozwoju!

Zespół restauracji Oskoma